Gogosi cu seminte de chia si crema de roscove

Aceasta reteta a luat nastere datorita lui Vladut, copilasul bunei mele prietene Magda, care a retinut ca eu fac dulciuri sanatoase, asa ca m-a rugat sa o invat pe mami sa faca “gogosi sanatoase”, pentru ca lui ii plac gogosile.

Initial am zis “Asta da provocare!!!” Sa vad eu acum pe unde scot camasa in fata copilului, pentru ca nu aveam nici cea mai vaga idee cum as putea sa fac niste “gogosi sanatoase”, in conditiile in care gogosile nu sunt nici pe departe un aliment sanatos, dar asta pentru ca ma gandeam la gogosile cu care suntem toti obisnuiti, cele facute din faina alba, zahar, lapte, oua, prajite in baie de ulei, pudrate din nou cu zahar sau umplute cu ciocolata sau diverse sortimente de gem, iar aceasta combinatie este o adevarata bomba calorica, pe langa faptul ca sunt foarte sarace in nutrienti.

Era gata sa-i spun ca nu am cum sa fac asa ceva, dar m-am gandit ca e nepotrivit sa-i spun asta in conditiile in care nici macar nu m-am gandit daca as putea gasi totusi o solutie si nici nu am incercat sa fac vreun amestec nou de ingrediente din care sa vad ce poate sa iasa. Asa ca am decis sa accept provocarea si sa experimentez.

Mai intai am eliminat partea pe care eu o consider cea mai nociva, prajitul aluatului si am decis ca voi coace aluatul la cuptor, cu siguranta va creste si cred ca va arata si destul de bine. Apoi am inlocuit o parte dintre ingrediente cu altele care sunt mult mai potrivite pentru o gustare sanatoasa.

Prima incercare nu a fost prea reusita, in sensul ca aluatul nu prea a crescut pentru ca am folosit doar faina de ovaz integrala, iar la a doua incercare, am folosit jumatate din cantitate faina de ovaz integrala, iar jumatate faina de grau alba. De data aceasta aluatul a crescut suficient cat sa iti poti da seama ca ai in fata ta o gogoasa, iar produsul finit nu a fost o bomba calorica, ci dimpotriva, un aliment gustos, satios si hranitor din punct de vedere nutritiv. Lui Vladut i-au placut “gogosile mele sanatoase” si toata lumea a fost fericita.

Dar eu nu m-am oprit aici, parca simteam ca mai pot face ceva si as putea imbunatati reteta si mai mult. Asta am si facut, iar la cea de-a treia incercare a iesit ceea ce veti vedea in continuare.

Asadar, reteta castigatoare este urmatoarea:

  • Faina de ovaz integrala – 50g (jumatate de cana);
  • Faina de grau alba – 150g (o cana si jumatate);
  • Faina din seminte de chia (seminte trecute prin rasnita de cafea) – 50g (jumatate de cana);
  • Faina (pudra) de roscove – 20g (2 linguri)
  • Drojdie uscata activa – 10g (un pliculet);
  • Sare – 5g (o lingurita rasa);
  • Oua – 2 bucati;
  • Bautura din soia – 200 ml (o cana);
  • Zahar din mesteacan (xylitol) – 30g (3 linguri);
  • Ulei de cocos sau unt normal – 20ml (2 linguri).

Intr-un bol mai mare am amestecat toate tipurile de faina, am adaugat si sarea, in mijloc am pus drojdia peste care am inceput sa torn bautura din soia calduta, in care am si topit in prealabil zaharul din mesteacan (xylitolul). Usor-usor am incorporat toata bautura pana ce aluatul s-a omogenizat complet, apoi am adaugat ouale batute, la final uleiul/untul si am framantat bine, dupa care am lasat aluatul la dospit, acoperit cu un prosop, pentru aproximativ o ora.

Intr-o tava am pus hartie pentru copt, apoi am format gogosile, una cate una si le-am pus in tava si le-am dat la cuptor pentru aproximativ 25 de minute (15 minute pe o parte, dupa care le-am intors si le-am mai lasat inca 10 minute). Din toata compozitia am obtinut 15 gogosi.

Dupa ce s-au mai racit, le-am uns pe deasupra cu crema de roscove si alune de padure (cumparata din magazin, la borcan), o lingurita rasa pe fiecare gogoasa, peste care am presarat fulgi de migdale copti putin intr-o tigaie non-adeziva.

Am servit alaturi de capsuni proaspete, dar puteti alege orice fruct va place.

O portie inseamna 3 gogosi si 100g de capsuni, iar valorile nutritionale/portie sunt:

  • Proteine – 15g;
  • Lipide – 19g;
  • Glucide – 40g;
  • Fibre – 11g;
  • Calorii – 385 kcal.

Ii multumesc lui Vladut pentru provocare, datorita lui a luat nastere aceasta reteta de gustare dulce, foarte simpla, delicioasa si hranitoare!

Pofta buna sa aveti!

 

Solicită programare

E simplu! Completeaza formularul de mai jos și în maxim 48 ore vei fi contactat pentru stabilirea programării.